Geluidskwaliteit

Uiteraard moet er op een studio-site ook iets te beluisteren zijn. Ook willen we graag de beste geluidskwaliteit aanbieden, maar ivm de omvangrijke grootte van bestanden en de inachtneming van auteursrechten, bied ik de audiosmaken in mp3 aan. De geluidskwaliteit van mp3 is voldoende om een indruk te krijgen van de fragmenten. Bovendien hebben we praktisch alle samples aan het begin of einde geknipt en gefade omdat het hier slechts om indrukken gaat en niet om een, buiten de muzikanten om, te benaderen download-site. Uiteraard hebben alle muzikantenn of hun vertegenwoordigers toestemming gekregen voor dit smakenpallet.

Opnamen van Studio Salve

  Carnavalsvereniging 'de Fustfukkers' heeft opdracht gegeven om een carnavalshit te componeren en produceren waarin zij de vocalen voor hun rekening konden nemen. Bovendien moest het op basis van een bestaande melodie die rechtenvrij moest zijn. Dit is het resultaat.
  bier + bier = feesten
  De theatergroep 'Djempol' speelt een lied van Ernst Jansz (van Doe Maar). Dat lied is in oktober 2009 opgenomen in de Balizaal van het Gamalanhuis te Amsterdam. Er is voor gekozen om ieder instrument een voor een op te nemen. Hier hoor je het lied zoals dat is opgenomen in de CD die tot het educatieve lesmateriaal tbv de kindertheatervoorstelling 'Eva en de kris' behoort.
  Eva en de kris
  De stoner-grunge/progressieve metal-band 'Abaco' heeft eind 2008 een CD/demo opgenomen in hun eigen repetitieruimte. Hier hoor je twee nummers van die demo. Kijk en luister voor alle nummers naar hun myspace pagina.
  Blinded
  52 Brides
  De zeskoppige band 'Poi' heeft in september 2008 een CD opgenomen en hier kun je twee nummers van die CD horen. De combinatie van dodecafonische toonladders, trompet als leadvocal en salsa percussie is kenmerkend.
  7 uur
  s9
  Het trio 'Dessart' heeft ook in september 2008 een CD-demo opgenomen. De gitaarversterkers en basversterker stonden in een andere ruimte opgesteld om overspraak kte voorkomen. Bij deze muzikanten is een combinatie van pop, rock en singersongwriter te horen.
  Dezignz
  Irony of It All
  Tijdens het festival Relizapp (29 oktober 2006) te Almere werden (met twee microfoons) deze opnamen gemaakt van een groep Sikhs (Amritsar, India) die hun liederen versterkt ter gehore brachten. Dit verklaart de ruis die door monitorspeakers veroorzaakt werd. Voor info over de religie kun je kijken op www.sikhitothemax.com
  Wai Guru
  Kirtan
  Verteltheatercombo 'De overkant' nam op 1 en 2 september 2006 een demo op in een theaterzaal. De ruimtelijkheid van de zaal klinkt door in de opnamen. Alle muzikanten werden tegelijkertijd opgenomen, maar overspraak is hier niet of nauwelijks te ervaren.
  De Mens
  Saskia
  Op 10 en 11 juni 2006 nam de band 'Whittlesea' een demo op in een vochtige kleine kelderruimte te Utrecht. Omdat de band geen overdubs wilde maken, maar tegelijkertijd wilde inspelen, werden de versterkers in een andere ruimte gezet zodat overspraak met de drums voorkomen werd.
  Dearest Daughter geeft een unplugged gevoel.
  Positive Glow is een onvervalste pop-rock song.

Droge ruwe opname

  Laten we beginnen met het begin; een droge ruwe stereo opname. Dit is dus enkel pre-productie van het koor: 'Capelli Puri' met de cover What a feeling.

Post-productie

  Na de opname volgt de post-produktie, waarbij (buizen)compressoren, eq's, effecten endergelijke kunnen worden toegevoegd. Om het verschil tussen pre- en post-productie duidelijk aan te zetten, is er erg veel effect te horen. Echter, als je deze hoeveelheid effecten in een mix van een combo of band toepast, valt het effect veelal weg. Ter vergelijk is dit wederom 'Capelli Puri' met What a feeling.

Het begon met zes analoge sporen...

  Uiteraard kun je een rockband in een keer opnemen op zes sporen, hoewel Liesbeth Kamerling's zang is ge-dubbed. Dit is Volle Maan van 'Bolwerk' uit 2005. In het begin hoor je de drums door de microfoon voor de gitaarversterker wat een soort plaat-effect geeft.

  Voor de band 'Whittlesea' die in de Jam repeteert, zijn opnamen gemaakt van hun repetitie in de repetitieruimte op zes sporen. Deze opnamen zijn een duidelijke spiegel voor de bandleden, er zijn geen inserties gemaakt en alles is lekker gedefinieerd en relatief kaal weergegeven. Een soort uitvergrote kladblokopname dus! Door deze opname kunnen ze constructiever werken aan nieuwe songs.

Live-registratie

  Vooral voor het unplugged gevoel is een live-registratie bij uitstek geschikt. Overspraak van verschillende microfoons kan functioneel zijn, zoals te horen is op de opname van deze akoestische band met de cover I heard it through the Grapevine

  Het nadeel van een live-registratie is dat overspraak niet meer weg te halen is. Dit kun je horen op de volgende opname van 'singer-songwriter' combo 'Kruistochten' met Jeruzalem, waar het publiek erg nadrukkelijk aanwezig is. (Wie zei ook al weer dat ieder voordeel een nadeel heb?)

  Een muziekgenre dat vaak gebruik maakt van live-registraties is klassieke muziek omdat concert-registraties vereist worden. Deze registraties verschillen van live-registraties van andere muziekgenres door een enorm dynamisch karakter. Deze opname van het 'VU-koor' met een deel van het 'VU-orkest' is op 18-12-2005 in de Geertekerk te Utrecht opgenomen.

One take recording

  Een opname waar ieder zijn partij na elkaar inspeelt, klinkt meestal erg klinisch. Vooral in de creatieve wereld van spiritualiteit is een dergelijke structuur als een doodzonde te beschouwen. Hier wil men alles opnemen wat er gebeurt waarna in de post-productie enkel wat accenten gelegd worden. Dit is een opname van een shamanistische trance-drumcirkel van onder andere 'Manvir Kaur' en 'Two Bears' genaamd The Moment.

Wil je weten wat we nog meer doen? Voor een indruk van ons werk, kun je terecht op onze 'portfolio' pagina. En voor een prijsindicatie, kun je terecht op de 'audio' pagina.


Lichtwerkzaamheden

We hebben wat opnamen laten horen, zodat je een indruk kunt krijgen van hoe er opgenomen kan worden. Van SALVE's lichtwerkzaamheden kunnen geen duidelijke smaakjes geëtaleerd worden, omdat we geen representatieve kleurenfoto's hebben van ons werk. Het werk laat zich het beste live aanschouwen in het theater, op het podium of op andere locaties. Maar om een smaakje achter te laten, kun je kijken naar audiovisuele fragmenten en foto's van scenes in lichtontwerpen van SALVE:

Wil je weten wat we nog meer doen? Voor een indruk van ons werk, kun je terecht op onze 'portfolio' pagina. En voor een prijsindicatie, kun je terecht op de 'belichtings' pagina.


Audiovisuele produkties

De combinatie van geluid en beeld noemen we toepasselijk het audiovisuele aspect. Een smaakje hiervan is dit informatieve doch dynamische videofilmpje voor het Internationaal Instituut for Asian Studies. Het camerawerk, de geluidsopname, de editing, mastering en conversie zijn allen van onze hand. Uiteraard is het een en ander heftig gecompressed ivm je downloadsnelheid.

Voor taichi-Stichting Qi Motion hebben we een instructie-film gemaakt die op DVD is uitgekomen. In verhouding tot het vorig fragment is de setting totaal anders, wat vooral in het licht tot uitdrukking komt. Het camerawerk is van Huub Kop en alle andere werkzaamheden zijn door SALVE verzorgd (behalve de taichi instructies uiteraard). Het een en ander is heftig gecompressed ivm je downloadsnelheid.

Wil je weten wat we nog meer doen? Voor een indruk van ons werk, kun je terecht op onze 'portfolio' pagina. En voor een prijsindicatie, kun je terecht op de 'audiovisuele' pagina.