Welkom in Lichtland

Advies, ontwerp en uitvoering
Om een performance sfeervol te brengen, is naast een goede geluidsweergave ook lichttechniek nodig, het oog wil ook wat! Meestal werkt men met tegenlicht, toplicht, zijlicht en frontlicht. Dit kan gecombineerd worden met speciaaltjes, effectlicht, gobo’s, washes en dergelijke. Er zijn verschillende soorten lampen die elk een eigen karakteristiek hebben en die dus een eigen inzetbaarheid hebben om een bepaald gewenst effect te bereiken. Tot nu toe hebben we het over licht inval gehad en nog niet eens over kleurgebruik! Er is echt heel veel mogelijk met lichttechniek.

Om een gewenste sfeer op te kunnen roepen, is een overzicht, in de vorm van een lichtplan, nodig. Omdat iedere zaal er anders uitziet en een ander grid heeft, is een technicus op iedere locatie opnieuw aan het proberen de gewenste sfeer zo veel mogelijk te benaderen. Creativiteit, inventiviteit, flexibiliteit, lampen- en kleurenkennis zijn hiervoor van groot belang. Voor een groot aantal theaterprodukties heeft SALVE het lichtontwerp en uitvoering verzorgd.

Een theaterstuk belicht je anders dan een concert en dat belicht je weer anders dan een opname-set. In de periode van 1999 tot en met 2001 hebben we veel bandjes belicht in de Griffioen te Amstelveen. In de periode 2001 tot 2004 hebben we veel produkties belicht voor live- uitzendingen op het internet vanuit de Balie te Amsterdam. Vanaf 1999 tot nu zijn we nog steeds actief in het belichten van theatergroepen. We hebben ervaring op zowel amateurniveau als professioneel niveau, en dan hebben we het over theatergroepen en theaterzalen. In het portfolio vindt u een reeks voorstellingen waaraan is meegewerkt.

Tijdens het West-o-fal 2003 werd de toneelbeeld-prijs toegekend voor ons lichtontwerp. Wij adviseren, ontwerpen en voeren dergelijke ontwerpen uit.

Wil je wat zien? Voor indrukken verwijzen we je naar de 'sample' pagina.

Wat kost wat zo'n beetje?
Om een lichtplan te maken, is het noodzakelijk om met de acteurs / dansers, tekstschrijver, technici, produktieleiding en regisseur om de tafel te zitten en het stuk te doorgronden voordat het een oppervlakkige show wordt in plaats van een functionele technische ondersteuning aan het verhaal. Het bijwonen van een repetitie kan zeer verhelderend werken. Als het script of de mise-en-scene veranderlijk is, is het noodzakelijk om daar eerst duidelijkheid over te creëeren voordat een lichtplan ontwikkeld kan worden. Zoals je leest, lopen de werkzaamheden nogal uiteen, waardoor de prijs ook een richtprijs is van €200 - €300 exclusief Btw. per dag.

Om een voorstellng/concert/conferentie van sfeervol licht te voorzien is het nodig om een deskundige die het lichtplan goed kent bij de opbouw te betrekken. Het handigst is als deze persoon ook tijdens de show de knoppen bedient (oprator). Omdat een amateurgroep niet hetzelfde budget of werkzaamhedenplan heeft als een professionele theatergroep, is de prijs wederom variabel: van €150 - €300 exclusief Btw. per dag.

Kortom: er is van alles mogelijk en mits het gezellig wordt, valt er altijd over geld te praten.