Biografie

Wie zijn wij?
Wij zijn een netwerk aan technici die elkaar hebben leren kennen tijdens het werk op diverse locaties en in diverse hoedanigheden. We kennen elkaars manier van werken en we hebben ervaring met elkaar als collega’s. Hoofd van SALVE is Niek de Wit en hij besluit met wie hij het betreffende project uitvoert. Op deze manier is het werk flexibel en afwisselend voor iedereen en kan iedereen gemotiveerd en enthousiast blijven. En daar varen alle betrokkenen wel bij, toch?

Niek de Wit is begonnen als accordeonist toen hij acht was. Daarna is hij rond zijn 14de gitaar gaan spelen en toen hij 16 was is hij definitief overgestapt naar de basgitaar. Al snel gingen zijn bandjes optredens verzorgen en toen leerde hij dat geluidstechniek onontbeerlijk is voor een band. Dus begon hij op zijn 17de met een geluidsbedrijfje, waarbij zijn vader chauffeur was van de spullen. (Nog heel erg bedankt, pa!) Na een paar jaar is het duidelijk geworden dat je naast creativiteit en flexibiliteit ook gewoon goede spullen nodig hebt en daar had de twintigjarige geen geld voor. Na het uiteenvallen van de succesvolle band Manic Halo Passengers, is Niek de geluidstechniek in gedoken om er niet meer uit te komen. Hij is begonnen als geluidstechnicus bij theater de Griffioen te Amstelveen. In die periode heeft hij SALVE opgericht om ook op andere locaties ervaring op te kunnen doen door bijvoorbeeld Audio Amsterdam en Akhnaton. In het theater heeft hij steeds meer affiniteit ontwikkeld voor licht en toen Niek de overstap maakt naar zijn free-lance periode is hij tot volwaardig uitvoerend lichttechnicus uitgegroeid. Niek begint te werken voor A-light, het Stedelijk Museum en ontwikkelt steeds meer affiniteit met beeldtechniek wat uitmondt in zijn werk bij Beam Systems. “Een beamer is een theaterspot waar je naast lichtkegels ook bewegende beelden door kunt projecteren.” Na een half jaartje projecteren wil Niek de drie segementen graag combineren, omdat je hoofd ook tegelijkertijd kijkt, luistert en sferen interpreteert. Hij gaat werken in theater de Balie te Amsterdam en geniet van de kracht van de combinatie. In deze periode werkt hij ook voor o.a. A-light, Cinekid, Stedelijk Museum, Audio Amsterdam en Kriterion. Op het moment dat hij de Balie verlaat, werkt hij als geluidstechnicus in Panama om op de Zondagavonden de Salsa-bands te mixen. De laatste jaren heeft Niek veel projecten verzorgd, zoals de theatertournee van Compagnie Dakar, die van Jalaani van het Tropen Theater en de tournee Kerto en de Zeekoningin van theatergroep Delta. En sinds September ’04 heeft hij zijn droom gerealiseerd door zijn eigen studio-apparatuur te kopen en zijn eigen studio op te zetten. Uiteraard speelt hij nog steeds basgitaar en leidt hij een goed leven in muziekland.

Naast de beroepsmatige ontwikkeling van Niek, doorliep hij nog een ontwikkeling, namelijk een spirituele. Hij is Nederlands Hervormd/ Hugenotisch opgevoed en heeft daar geleerd zich te openen naar het onbekende ipv zich te sluiten voor verrassingen. Tijdens een studentenperiode heeft hij drugs leren kennen en is meer gaan beleven dan alleen de platte aarde, tot het mis ging bij vrienden. Zijn universitaire studie is voor hem een tijd als religie gaan fungeren; het rationalisme als vaandel en glasharde ontkenning van intuitie en innerlijke krachten. Toen is gebleken dat dit ook niet zijn ding is, is hij gaan reizen, naar Jeruzalem (om de oorsprong van het Christendom, Islam en Judaisme te voelen), Egypthe (om het Sufisme te beleven), Canada (om de M’iqmaq tribale shamanistische Indianen-beleving op te doen) en India (om het Hinduisme en Boeddhisme te leren kennen). Tijdens die reizen is hij begonnen met Taichi Chuan, wat hij nu zo’n twaalf jaar beoefent. Hij heeft zich aangesloten bij een Russische Shamanen groep, om meer kennis te doen die niet uit een specifieke religie afkomstig is. Nadat deze groep ook niet alles is gebleken, is hij een paar jaar rustig aan gaan doen en gaan teren op zijn rijke oogsten. In deze periode is hij zich gaan openen voor de combinatie tussen zijn werk en zijn levenswijze; het inzetten van licht en geluid als genezende instrumenten. Nu geeft Niek inmiddels al vijf jaar taichi-les voor Stichting Qi Motion te Amsterdam en is hij graag betrokken bij spirituele projecten. Dus: kruin omhoog en de voeten stevig op de aarde, met respect, liefde en waardering. Laat ieder zijn ding doen, dan is het goed.

What you bring to the earth, no-one else will. http://studiosalve.nl/tai-chi/