Welkom in Audiovisueelland

Advies, ontwerp en uitvoering van beelddragende techniek
De audiovisuele revolutie heeft niet alleen gevolgen gehad voor theaters, concerten en conferenties, maar ook voor de huiskamer. Waar vroeger dia-projectoren stonden, staan nu beamers en plasmamonitoren. Zo zijn grote schermen, beamers, dvd-players en digitale camera’s nu al niet meer weg te denken uit ons leven. Iedere beamer heeft zijn specificaties en er bestaan enorm veel formaten beelddragers. In deze jungle helpen we graag met ontwerp en/of uitvoering.

We hebben uitvoerige ervaring met het ontwerpen en uitvoeren van audiovisuele produkties die live plaatsvinden, zoals conferenties en concerten. Maar we hebben ook ervaring in het opnemen van projecten, waarvoor geluid, licht en beeldtechniek vereist is, zoals het maken van een instructie-DVD voor taichi-stichting QiMotion, een promo-internetfilmpje voor het International Institute for Asian Studies en een promo-DVD voor theatergroep 'de Overkant.' Voor voorbeelden kunt u kiezen tussen:
Instructiefilmpje groot.wmv of
instructiefilmpje klein.mov
en
bedrijfspromo groot.wmv of
bedrijspromo klein.mov

Naar gelang uw wensen kunnen we het materiaal dat we op locatie verzamelen nog bewerken, edit-en, afmixen en finaliseren!

Als checklist is het handig om de 'tips en truuks' pagina door te lezen en in het achterhoofd te houden dat een camera de microfoon is voor beeldfrequenties.

In het portfolio vindt u projecten waaraan we meegewerkt hebben. En wil je meer zien en horen? Voor indrukken verwijzen we je naar de 'sample' pagina.

Wat kost wat zo'n beetje?
U heeft aan de twee bovenstaande samples kunnen zien, dat er nogal wat kan verschillen per DVD proces. Zo had de instructiefilm 2 sporen voetstapgeluiden enz, 2 sporen muziek en een narrator-spoor, terwijl de bedrijfspromo een narratorspoor en 2 sporen voor omgevingsgeluiden (kerktoren/vogels) had. Voor het eerste filmpje is door de cameraman met insertie-shots gewerkt, terwijl het tweede filmpje op een low-fi manier gefilmd is. Daarnaast was voor het eerste filmpje een dekkend lichtplan ontworpen en ingehangen terwijl het tweede filmpje in omgevingslicht is opgenomen. Je kunt zelfs nog denken aan een lichtplan dat per scene een andere sfeer creëert door verschillende lichtstanden op te roepen. Zo kun je ook het geluid op diverse kwaliteitsniveaus tussen low-fidelity en studiokwaliteit opnemen. Dergelijke complexiteiten bepalen hoeveel plannen/arbeidsuren er in een opname/edit/mix/master proces zitten. Vandaar de richtprijs van €200 - €300 exclusief Btw. per betrokken technicus (zoals belichter, geluidsman, cameraman en regisseur per dag).

In praktijk zijn diverse trajecten en tussenvormen mogelijk, zoals een tussenmixDVD om met je collega's te beoordelen en een dag waarop een enkele persoon kan mee-editen/mixen (co-produceren), enz. Soms is er een constante lichtstand nodig, zodat de belichter na het installeren en instellen van de belichting een andere functie kan uitvoeren, wat uiteraard scheelt in het aantal in te huren technici. Bovendien geldt de regel: hoe minder microfoons/sporen/lampen/inserties, hoe goedkoper: een one-take DVD-opname in de buitenlucht met 2 microfoons en 1 camera is natuurlijk veel eenvoudiger te bouwen/opnemen/breken/edit-ten en mixen dan een opname met lichtwisselingen, 16 microfoons/ 2 camera's en veel takes/ cuts! Kortom: er is van alles mogelijk en mits het gezellig wordt, valt er vooraf altijd over geld te praten.